New Housing New Detroit
2010 | Detroit, MI Studio Critic: Lars Graebner Like everything in the Motor City, housing is dependent on the automobile (and finding space to park it). Despite the current condition, the project envisions a rebuilt Detroit as a walkable, urban community and seeks to create a new identity for the Corktown neighborhood. In an effort to achieve this, the building surrounds and conceals a surface parking lot that is covered by a communal “backyard,” a place for recreation for the residents. The backyard is composed of a series of folded strips that break down the large space into smaller-scaled programmatic zones and allow light and air to enter the parking below. To create an active street presence, the ground floor consists of retail and live/work spaces, while the housing is located above.
Back to Top